Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Gevelrenovatie

De gevel van uw woning is de directe uitstraling naar buiten toe en geeft uw woning zijn eigen karakter. De gevel is naast het dak een belangrijke buitenschil die onderhevig is aan heel wat fysische belastingen. Het is daarom zeker aangewezen om de gevel een gepaste behandeling te geven zodat hij in deze nieuwe situatie perfect kan verder functioneren.

Bij de gevelrenovatie spelen uiteraard esthetische aspecten een rol. De vraag is daarbij of we het uitzicht en karakter van de gevel willen of moeten behouden (beschermde gevel bij een monument bvb) of dat we de gevel een nieuw kleedje zullen geven.

Als we de gevel willen aanpakken en behandelen is de meest gebruikte methode het uitslijpen van de oude voegen. De voegen worden uitgeslepen met een haakse slijper. Hierna worden de voegen verwijderd met persluchtbeitels. Het gevelmetselwerk en andere verwerkte gevelmaterialen worden vervolgens gereinigd.

Hier worden in functie van de verontreiniging twee technieken toegepast. De eerste is een zachte techniek waarbij onder hoge druk water op de gevel wordt gespoten om lichte vervuiling zoals algen en mossen te verwijderen. Het voordeel van deze techniek is dat de patina die op de gevel zit bewaard blijft. Een meer doeltreffende en veel gebruikte methode is het nevelstralen. Hierbij wordt onder lage druk water, lucht en zand op de gevel gespoten met de bedoeling om alle vervuiling, ook de patina die op de gevel zit te verwijderen. De gevel wordt hierdoor helemaal opgefrist en zal terug zijn originele kleurenpalet verkrijgen.

Nadat de gevel is gereinigd wordt het gevelmetselwerk opnieuw gevoegd. Als laatste wordt de gevel nog behandeld met een waterafstotend product. Men spreekt hier van impregneren van de buitengevel. Het product zorgt ervoor dat de gevel waterafstotend wordt zonder zijn ademend vermogen te verliezen. Dit wil zeggen dat het opgestapelde vocht in de muren toch nog kan uitdampen naar buiten toe.